+ 45 97 32 10 33

ARBEIT MACHT FREI

holocaust

Ovenstående var indledningen til et medrivende og gennemarbejdet foredrag om de grusomheder den tyske værnemagt udsatte mennesker for i den tyske koncentrationslejr Bergen Belsen. Foredragsholderen var én af de dygtige unge mennesker, som bor på Schuberts Minde, 15 årige Josephine Emilie Hansen. Dokumenteret af grusomme billeder fra bl.a. Bergen Belsen, fortalte hun med stor engagement, om det liv mennesker levede under i udryddelseslejren.

Hendes synspunkt var, at det ville være lettere at begribe grusomhederne, hvis man brugte en personlig beretning som fortælling. Hun valgte 2 personer til dette formål. Den ene var historien om polske Jerzie Bielicki, som havde held til at flygte, fra en anden berygtet koncentrationslejr, nemlig Auschwitz. Han overlevede flugten, og levede til den 20. oktober 2011. Den anden person var Alice Lok Cahana, som både blev sendt til Auschwitz og Bergen Belsen. Hun overlevede også grusomhederne, og er i dag kendt som både forfatter og billedkunstner med værker om Holocaust.

Josephine har fordybet sig i Anna Franks Dagbog, og fortalte historien om hendes liv og lidelser. Det havde gjort stort indtryk på hende, at besøge Anna Frank’s hus, da Schuberts minde for nylig var på tur til Amsterdam.

Foredraget sluttede flot af med at sætte historien i perspektiv. Josephine havde sat ord på, hvad nazismen og udryddelseslejrene, efter hendes mening, havde af betydning her i 2013.